Urheilu ja vapaa-aika”He-hei, seuraavan aseman nimi on Kupittaa! Mahtavaa, eiköhän oteta kuppia Kupittaan kunniaksi!”

Kupittaan juna-asema tuntuu herättävän hilpeyttä kerta toisensa jälkeen ulkopaikkakuntalaisten, ja hieman humalaisten kanssamatkustajien mielissä.

Pidempään Turussa asuneille Kupittaa tuo puolestaan mielleyhtymän perinteikkäästä mielisairaalasta. Paikasta, jonne kukaan ei halua, ja jonka palveluista nauttiminen ei kalskahda varsinaiselta meriitiltä. Suhtautuminen mielenterveyden ongelmiin on kovin erilaista mitä fyysisiin vammoihin. Valitettavasti.

Minulle Kupittaa on kuitenkin jotain muuta.

Kahden hulivilin isänä Kupittaasta tulee mieleen Seikkailupuisto. Lasten maksuton leikkipaikka, joka erityisesti kesäaikaan on verraton keidas viettää kuumaa päivää. Ehkä jäätelötötterön kera.

Virkamiehenä Kupittaasta tulevat mieleen tiedepuisto Turku Science Park sekä Kupittaan puisto. Jälkimmäinen on erinomainen esimerkki EU:n rakennerahastovarojen mielekkäästä ja kuntalaisia ilahduttavasta käyttötavasta. Puisto on siistiytynyt valtavasti, ja sen palvelut monipuolistuneet. Kupittaan puisto on Turun Hyde Park. Puuttuvan Speakers Cornerin turkulaiset ovat korvanneet kansanperinteen mukaisesti kännyköihin kälättämällä.

Mutta pohjimmiltaan Kupittaa on kaltaiselleni ”hullulle” pyhiinvaelluspaikka. Mustavalkoraitaisten koti. TPS:n peli- ja harjoituskeskus.

Nick Hornbyn loistavassa omaelämäkerrallisessa romaanissa Hornankattila (Fever Pitch) päähenkilö ostaa asunnon läheltä hullun lailla kannattamansa Arsenalin kotistadionia. Kiinteistövälittäjä pahoittelee ostajakandidaatille otteluiden ajoittain aiheuttamaa häiriötä. Päähenkilö on päinvastoin innoissaan. Aivan kuin muslimille tarvitsisi pahoitella sitä, että asunto sijaitsee siinä Mekan pyhän kiven kupeessa.

Asuin itse aikanaan Vasaramäessä, Kupittaan kupeessa. Turkulaiset eivät joko häiriinny vähästä, tai sitten otteluista ei ole juuri häiriötä, sillä Vasaramäen ja Kupittaa asunnot ja talot ovat nykyään hinnoissaan. Siinä määrin, että nykykoti oli pakko ostaa muualta. Vasaramäki oli kyllä loppuun asti asuntovahdissa sisällä, mutta päävoitto lotossa on jäänyt saamatta.

Odottamaani häiriötä ei ole viime viikkoina ollut tarjolla. Veikkausliigan viimeinen kotiottelu näet pelattiin lokakuun loppupuolella.

Onneksi odotus alkaa olla ohi. Liigacupin pelipäivät ovat jo tiedossa, ja huomenna perjantaina on taas syytä vaeltaa Kupittaalle. TPS pelaa näet harjoitusottelun PK-35:ä vastaan. On mielenkiintoista nähdä, minkä nimisiä apostoleja kentällä esiintyy.

Nähdään siis perjantaina Kupittaalla, osaston / kentän 5 laidalla klo 17.00!