Norsu&Aasi"Maailman johtajaa" haetaan jälleen. Pari viimeistä kautta pallilla on koheltanut kaikkien norsujen häpeäpilkku, maansa ja osin maailmankin sekaisin ajanut kärsäkäs. Herra Pensas nuorempi.

Vuosien 2001 ja 2007 välillä muutokset ovat olleet sanalla sanoen merkittäviä. USA:n valtiovelka on kasvanut käsittämättömät 3,5 biljoonaa dollaria (3,5 trillion dollars). Köyhiksi luokiteltavia kansalaisia oli viime vuonna häkellyttävät 36,5 miljoonaa (kasvua 4,9 miljoonaa henkeä). Dollarin arvo suhteessa euroon on romahtanut, riippuvuus tuodusta öljystä kasvanut ja muun maailman mielikuvat jenkeistä laskeneet kuin lehmän häntä. Näin siis siitä huolimatta, että maailma on saanut elää voimakasta kasvun aikakautta.

Näillä askelmerkeillä olen ainakin itse valmis liputtamaan norsun sijasta aasin puolesta. Herra Pensas kun on koheltanut posliinikaupassa viimeiset vuodet kuin isompikin norsu, ja omistajat eli kansalaiset alkavat olla aiheutettuun tuhoon väsyneitä. Itse olen tosin pelkkä äänetön eurooppalainen.

Mielenkiintoisinta on aasien kaksi kärkiehdokasta. Toinen on tamma ja toinen musta ori. Tamman taustalla vaikuttaa vanha valtakunnan ykkösori, ja ori puolestaan on todellinen vaalien musta hevonen. Niin tai näin, demokraattien ehdokkaat ovat jo sukupuolensa ja hipiänsä puolesta kiinnostavia. Ajoittain myös ajatustensa.

Norsujen ykkösmies puolestaan on yli 70-vuotias vankileirillä virunut veteraani, joka tuskin tuo mukanaan kovin montaa uutta ja tuoretta ajatusta. Hänen lisäkseen muita republikaanisen puolueen ylpeydenaiheita ovat mm. raamattuvyöhykkeen kauhkot, joiden näkökulma kristinuskon tarjoamasta suvaitsevaisuudesta on vähintäänkin mielenkiintoinen.

Hollywoodin näyttelijät ovat taas valinneet näyttävästi puoliaan. Uskokaa tai älkää, Suomi ei ole ainoa maa jossa puolueet kilpailevat julkkisäänistä eri mittelöissä. Jos täällä kepun ehdokaslistoilta löytyy Pikku G, kokkareilta Viivi Avellan ja demareilta Tommy Tabermann, löytyy ison maailman ehdokkaiden tukijoiden nimilistoilta DiCapriota, Spielbergiä ja Schwarzeneggeriä.

Ero näyttelijöissä on häkellyttävä. Aasien ja muutoksen puolesta liputtavan Barack Obaman kannattajiksi ovat ilmoittautuneet muun muassa näyttelijät Julia Roberts, George Clooney ja Scarlett Johansson. Aasitamma Hillary Clintonia eteenpäin puskevat mm. Steven Spielberg sekä Ruma Betty eli näyttelijä America Ferrera.

Vanha sotanorsu George McCain on saanut taakseen 80-luvun valkokankaiden toimintasankarit ja pyssynheiluttajat. Olisin tosin itse hieman huolissani mikäli omista tukijoukoistani löytyisivät persoonat kuten Arnold "Terminator / Conan" Schwarzenegger, Sylvester "Rambo / Rocky" Stallone ja kaiken huipuksi Chuck "Texas Ranger" Norris! Mikäli olisin McCainin kampanjapäällikkö, lainaisin Conan O´Brien Show:sta tuttua kahvaa, ja kääntäisin naurunaihe-Norrisin pois tukijalistoilta.

Niin tai näin. Kohta koittaa supertiistai, ja meno vain kiihtyy. Tulee Valkoisen talon seuraavaksi valtiaaksi sitten uusi norsu tai aasi, niin ei valinta enää nykyisestä voi huonommaksi mennä. Eihän?