Pohdinta ja pähkintäPaatoksen puolelle lipsuminen on sallittua kun asia on tärkeä.

Itsenäisyyspäivän jälkeisenä maanantaina mieleen tulvi ryöppy maamme sotaveteraaneja kunnioittavia ajatuksia. Kimmokkeena toimi HBO:n moneen kertaan palkittu toiseen maailmansotaan liittyvä sarja Taistelutoverit (Band of Brothers).

Ylen jälleen kerran uusimasta kymmenosaisesta sarjasta on neljä osaa takana, mutta vielä ei ole liian myöhäistä liittyä maanantai-iltaisin seuraamaan jenkkien laskuvarjojääkärien edesottamuksia vanhalla mantereella.

Realistisuudessaan vavahduttava sarja ei sovi perheen pienimmille, mutta toimii mielestäni oivana keinona muistuttaa nuorempaa polvea sodan mielettömyydestä. Me emme todellakaan ole sankareita kaikki, vaikka Karjalaisen Jukka laulaa rallattelisi mitä jääkiekkoleijonien juhliessa taustalla. Henkiinjäämisvietti saa tekemään yhtä sun toista.

Itselle onkin tullut välillä sarjaa katsoessa kevyen syyllinen olo. Tässä minä rötkötän lämpimässä, pehmeällä sohvalla limpparilasi kädessä tuijottaen viihteen muotoon filmattuja sodan kauhuja. Tunnin napakkaan pakettiin survotun tarinan jälkeen kellahdan lämpimien vällyjen alle omaan sänkyyni. Luksusta, josta sodan aikana voi vain haaveilla kuolemanpelon jyskyttäessä takaraivossa.

Ulkona viiltävä viima korostaa tunnelmaa entisestään. Jokainen maamme lähihistorian tarinoihin pinnallisestikin perehtynyt tietää millaisissa paukkupakkasissa isoisämme taistelivat 70 vuotta sitten. Ei silloin päivitetty lärvikirjastatuksia, joissa valiteltiin kylmyyttä ja väsymystä. Oli kiire ampua kymmenkertaisena määränä kohti vyöryvää itäveljeä ja viritellä Molotovin cocktaileja.

Haluaisinkin näin joulun alla, kun jokainen meistä on tietysti täynnä joulurauhaa ja hyvää tahtoa, muistuttaa maassamme vielä elävistä runsaasta 60 000 sotaveteraanista, joista noin 10 000 on sotainvalidia. Heidän keski-ikänsä on kunnioitettavat 87 vuotta.

Voit tukea sotaveteraaneja vaikka lähettämällä joulukortin heidän verkkokauppansa kautta. Paremmin varoissaan olevat Hornankattilan vierailijat voivat vaikka ostaa lähimmäiselleen Sanna Paajasen suunnitteleman Maamme-korusarjan sormuksen, korvakorut tai kaulakorun.

Ja jos mietit vaikka jouluaatolle jotain tekemistä, on sankarihaudoilla kynttilän kanssa piipahtaminen aina paikallaan.

Linkit:
Suomen sotaveteraaniliiton verkkokauppa
Timanttiset – Maamme-korusarja
Taistelutoverit (Wikipedia)