Muu urheiluLentäviä autoja! Viikonloppuretkiä kuuhun! Päähänlyöntikisoja häkeissä!

Muistan lapsena pläränneeni antikvariaatissa 70-luvun lehteä, jonka kannessa komeili lentävä auto. Sellaisen oli määrä olla vuosituhannen vaihteessa jokapojan arkipäiväinen vempele. Ei toteutunut tulevaisuudenkuva. Turun katu-, tai oikeastaan ilmakuva, ei ole lentävien autojen ruuhkauttama.

Aika ajoin asioista kirjoitettaessa on syytä käyttää hieman värikynää. Toisinaan puolestaan maalaillaan isoa kuvaa leveämmällä telalla. Lukijan kiinnostus täytyy herättää, ja visioita tarvitaan.

En ole varma miten paljon väritän todellisuutta, jos väitän ystäväni Karhuherran luovan paraikaa suomalaista urheilujournalismin historiaa. Hän kirjoittaa sitkeästi vapaaottelusta suomalaisille hovikelpoista urheilulajia.

Suhtautuminen vapaaotteluun, tai päähänlyöntiin kuten ystäväni lajia kutsuu, on murroksessa. Lajin suosio ja näkyvyys kasvaa koko ajan, eikä sitä enää voida täysin sivuuttaa. Tästä huolimatta urheilutoimittajat eivät valinneet lajin parista lainkaan vuoden parasta urheilijaa, mikä näyttää maallikon silmiin yhtä oudolta mitä hallituksen telakkatukipäätös. Tästä huolimatta, eteenpäin on menty, sanoisi entinen mursu.

Mikäli ystäväni jaksaa jatkaa valitsemallaan tiellä, saattaa hän olla parinkymmenen vuoden päästä uudemman valtalajin journalismin Grand Old Man. Päähänlyöntikisojen tietäjä Akvavitix, joka voi myhäillä tyytyväisenä vapaaottelun käydessä rappioituneiden entisten valtalajien päälle kuin kylällinen gallialaisia. Rautakanslerissa meillä on jo yhden sortin dekadentti keisari, ja Aurinkokuningaskin kylästä löytyy.

En itse ymmärrä vapaaottelusta tuon taivaallista. En ole suoraan sanottuna edes ollut kovin kiinnostunut. Uuden vuoden lupaukseni onkin tutustua päähänlyöntiin nykyistä paremmin urheilulajina. Oivan mahdollisuuden sisäänajoon tarjoaa Puolueeton kulma.

Linkit:
Puolueeton kulma