Stereoissa soiAjellessani kohti Laitilaa pärähti radiosta soimaan Fred Durstin ja kumppaneiden raiskaama versio klassisesta ”Mission Impossible” -tunnarista. Mieleen nousi väkisinkin ajatus siitä, miten paljon paremmin U2:n rytmiryhmä teki vastaavan muutama vuosi aiemmin.

Adam Clayton & Larry Mullen Jr: Mission Impossible

Pari viikkoa sitten Yle Teema näytti elokuvamusiikkia käsittelevän ohjelman, jossa ääneen pääsi mm. laulu- ja soitinyhtye U2:n kanisterien takaa tuttu Larry Mullen Jr. Mies esitteli vanhan Mission Impossible -televisiosarjan pohjalta tehdyn uusioelokuvan ääniraitaa, ja erityisesti elokuvaa varten kasvojenkohotuksen läpikäynyttä tunnusmusiikkia.

Tällainen tavallinen puurokorva kuuntelee musiikkia munaskuillaan. Kun rytmi saa jalan vipattamaan, on musiikintekijä tehnyt jotain oikein. Mistä musiikki rakentuu, siitä ymmärrän yhtä paljon mitä pingviini pakastimesta.

Mullen nuorempi esitelmöi mielenkiintoisella tavalla siitä, miten alkuperäinen tunnari on tahtilajia 4/5, mutta hänen ja basisti Adam Claytonin yhdessä uusima versio muuttuu alun jälkeen tahtilajiin 4/4. Syy oli yksinkertaisen kaupallinen: tahtilajia 4/5 on vaikea tanssia, mutta tasatahti 4/4 saa jalan hytkymään uuninpankolla makaavalla aikamiespojallakin.

Kuvaavaa on, että ennen kuin U2-rumpali mainitsi asiasta, en ollut itse huomannut eroa. Totesin vain uuden version kuulostavan reteältä ja päivitetyltä. Tsekkaa itse huomaatko missä vaiheessa tahti muuttuu tanssijalkaa vipattavaksi. Ja jos kuvissa vilahteleva Tom Cruise saa aikaan allergiaa, niin laita silmät kiinni ja nupit muutoin kaakkoon.