TPSFutis”Kuusela hei, vaihda nyt edes jalkaa!” huudettiin katsomosta noin kolme vuotta sitten. Tuolloin Tepsiä valmentaneen Martti Kuuselan jengi oli taas kerran tappiolla, mutta pelaajavaihdot antoivat odottaa itseään.

Nyt kolminkertaiseksi sarjaksi muuttuneessa Veikkausliigassa riittää pelejä pelattavaksi ja vaihtoja tehtäväksi. Valitettavasti joukkueiden rinkien laajuus ei ole pelimäärien edellyttämällä tasolla. Väsymys näkyy virheinä.

TPS otti umpisurkealta Hakalta ikävästi pataan. Väittäisin tuomarina pillipiiparoineen Petteri Karin nähneen uljaampiakin vihellysiltoja mitä torstaina Turussa. Hänen korttitempuissaan ei ollut toivottua taikaa tai viihdearvoa. Toni Kolehmaisen ulosajo tosin osoitti silmiinpistävästi Tepsin ongelman.

Helteisessä kelissä kunto loppuu helposti ammattiurheilijaltakin. Erityisen varmaa puuskutus on, jos vastustajajoukkue saa pelata yli tunnin miesylivoimalla. Surkeinta on, jos vaihdosta ei ole ottaa ketään kentällä nääntyvien tilalle.

Näppituntumani oli, että Tepsi on mökeltänyt pahasti tämän kauden otteluiden loppuhetkillä. En ollut mahanpohjanvääntöineni yksin, eivätkä ne syntyneet tyhjästä. Joku oli näet kaivanut keskustelupalstalla asiasta esiin myös faktaa. TPS:n maalisuhde tällä kaudella on viimeisen vartin osalta paljonpuhuva 0–7!

Mistä moinen johtuu? Itse väittäisin kyseessä olevan ringin ohuus. On valmennuspenkin päässä millainen mouruava mourinho tahansa, niin tyhjästä on paha nyhjäistä. Improvisaatioteatterissakin taso vaihtelee.

Jos vaihtoehtoina on tyhjänpyörimistä, alibisyöttöjä tai pelin ulkopuolella koohottamista, niin mikään niistä ei edistä maalintekoa. Ellei vastustajan rokottamia maaleja lasketa.

TPS on saanut myös yllättävän paljon kortteja. Ulosajoja on liigan eniten, peräti neljä kappaletta, ja varoituksiakin on kertynyt 20. Veikkausliigan miinuspisteinä se tarkoittaa 32 pongoa. Vain Haka on kerännyt kaksi kyseenalaista pistettä enemmän. Näkyykö väsymys myös kortinarvoisina virheinä, vai pelaako Rajamäen rykmentti rumaa? Onko TPS väsynyt sekä likainen joukkue?

Yhtälöstä puuttuu vain Aurajoenrannoille iskevä paha loukkaantumissuma. Sitten ollaankin nesteessä. Eikä siinä auta vaikka vaihtopenkkikoppiin nojaileva valmentaja steppailisi kuin pissahätää pidättelevä pikkulapsi.

Linkit:
Varoitukset ja ulosajot (Veikkausliiga)