Urheilu ja vapaa-aikaMuksuna sitä mietti miksi serkkupoika oli saanut oman nimikkopäivänsä heti joulun jälkeen. Tapaninpäivänä pakkauduttiin usein autoon ja lähdettiin maalle Tapsaa onnittelemaan. Pitkän ruotsin lukijana en tiennyt termistä Boxing Day hölkäsen pöläystä.

Sittemmin kun olin päässyt vähän perille englanninkielen sanastosta ja anglosaksisesta kulttuurista, hämmästelin joulun yhteyteen nivottua "nyrkkeilypäivää". Joulustressi on toki monella kova, mutta ei kai sen purkautumista tuolla tavalla tarvitsisi korostaa?

Itse asiassa termin alkuperä on jossain määrin epäselvä kaikille. Selvää on, ettei Boxing Day liity millään tavalla nyrkkeilyyn tai edes tyhjien laatikoiden siivoamiseen kodin nurkista joulun jälkeen.

Sanapari juontaa juurensa Brittein saarille, jossa Boxing Day tunnetaan myös nimellä St. Stephen´s Day. Pyhä Stefanos oli ilmeisesti eräs ensimmäisistä kristityistä marttyyreistä. Uskontojen ilosanoman mukaisesti mies kivitettiin kuoliaaksi Jerusalemissa 26. joulukuuta joko vuonna 34 tai 35 jKr.

Lyhykäisyydessään Boxing Dayn etymologia tulee vähäosaisempien muistamisesta joulun jälkeen laatikoihin laitetuilla lahjoilla. Samaa sosiaaliluokkaa edustavia oli muistettu lahjoilla jouluna, ja juhlan jälkeen oli vähäosaisempien, kuten palkollisten ja palvelijoiden, "laatikoiden" vuoro. Rahvaalta ei odotettu vastalahjaa, itse asiassa se olisi tulkittu röyhkeäksi ajatukseksi tasa-arvoisuudesta isäntäväen ja "alempiarvoisten" suhteen. Kukin tietäköön paikkansa.

Nykyään tapaninpäivä on kaiken kansan juhlapäivä hieman toisesta syystä. Etenkin brittifutiksen ystävät rauhoittuvat television ääressä. Valioliigassa pelataan perinteisesti täysi kierros, ja kendokamppailun eli jääkiekon ystävät hekumoivat alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen avauksella. Tarjontaa siis riittää, erityisesti taivaskanavapaikan itselleen lunastaneilla. Itse en valitettavasti ole harrastanut riittävästi anekauppaa ansaitakseni Canal+ Sport -pakettia.

Boxing Day muodostaa erityisen onnistuneen perhejuhlan Englannissa, jossa stereotyyppisesti miehet jäävät kotiin tuijottamaan jalkapalloa ja naiset säntäävät kohnaamaan avautuvien alennusmyyntien tarjontaa. Mihin lapset sysätään, sitä en tiedä. Nyt maailmantalouden sekoitettua alennusmyyntienkin päivämäärät tuntuu siltä, ettei mikään ole enää pyhää. Riskinä on, ettei edes englantilaisessa kodissa saa katsoa rauhassa jalkapalloa.

Suomessa tapaninpäivän kaikkia mahdollisuuksia ei ole vielä ymmärretty. Yli 400 neliön kaupat ovat kiinni, joten mummit, papat, isät, äidit ja lasten lukemattomat piipittävät ja ulisevat lelut muodostavat valtaisan kakofonian eikä pelin seuraamisesta tule mitään. Vähitellen kuusen ympärillä pyöriminen ja kolmatta päivää kinkun syöminen kiristää hermoja yhdessä jos toisessakin kodissa, ja Boxing Dayn merkitys ymmärretään väärin lentopallomailoilla hosumiseen liittyvänä.

Suosikkini Manchester United voitti keväällä Valioliigan ja Mestarien liigan. Viime viikolla joukkue haki Japanista seurajoukkueiden MM-pokaalin. Vuosi 2008 on ollut siis menestyksellä vuorattu ja kullalla silattu. Edessä on vielä kaksi ottelua: tapaninpäivän vieraspeli Rory Delapin kaameiden sivurajaheittojen Stokea vastaan sekä kotiottelu Middlesbroughta vastaan. Niistä kuusi pistettä, ja Boxing Dayn sivu suun menevä televisiotarjoilu painuu unholaan.

Kenties pukin tuoman kauko-ohjattavan auton patteritkaan eivät häviä mystisesti.

Linkit:
Boxing Day (englanniksi)
Pyhä Stefanos
Boxing Day Canal+ Sportilla