Jo perinteeksi muodostunut Kupittaan kuntosalirääkki järjestettiin tänä vuonna neljättä kertaa. Osallistujamäärä oli kutistunut hieman viime vuodesta, sillä tällä kertaa mukaan ehti/jaksoi vain neljä masokistia.

4th ANNUAL KUPITTAA MEMORIAL SEXTATHLON KUTSUKILPAILU,
la 14.1.2006 klo 13.00, Kupittaan urheiluhalli, Turku, Finland.

Lajivalikoima oli entuudestaan tuttu, joten jokainen tiesi mitä tuleman pitää, ja osasi sitä myös pelätä.

Pisteytyksen logiikka pidettiin samana eli koska osallistujia oli neljä, sai jokaisen lajin suhteellisesti paras neljä pistettä jne. Nyt mielenkiintoa alkoi jo herättää vertailukelpoisuus viime vuosien tulostasoon, ja vähitellen erottuva kehitystrendi, ja sen suunta.

1. Punnitus
Ensimmäinen laji veti taas kerran ilmeet totisiksi. Miten on lähes epidemiaksi kilpailijoiden parissa levinnyt isyys vaikuttanut massaan? Onko isyys pulskistuttanut vai riuduttanut nuoria miehiä? Punnituksen merkitystä ei väheksytty, sillä kaikki kilpailussa eteen tulevat painot laskettiin kisapainoon suhteuttaen.

Ainoa isyyden tunnetta omakohtaisesti tuntematon Lauri oli hoikistunut hurjasti, sillä paino oli pudonnut vuodessa häkellyttävästi lähes kuusi kiloa. Viime vuoden osallistujista vanhemmuuden auvoa syksystä asti kokenut Keijo oli kasvanut myös ihmisenä lähes kolme kiloa, kun taas jo reilun vuoden isyyttä maistellut Mikko oli hoikistunut 300 grammaa. Timo puolestaan oli vain 500 grammaa kevyempi mitä kaksi vuotta sitten edellisen kerran kisaan osallistuessaan.

Tulokset: Keijo 89,5 kg (kisapaino 90 kg), Lauri 81,2 kg (80 kg), Timo 78 kg (77,5 kg) ja Mikko 62,5 kg (62,5 kg).

348870.jpg
Ihmisenä kasvamisen trendikaavio.


2. Penkki
Penkkipunnerrus eli miten monta toistoa jaksaa tehdä omaa kisapainoa vastaavalla painolla. Tulostaso senkun pitää ja paranoo!

Lajivoitto meni tällä kertaa Mikolle hurjalla toistomäärällä (21 toistoa; 62,5 kg), tehden samalla oman sextathlonhistorian toistoennätyksensä. Toiseksi tuli Lauri samalla toistomäärällä mitä viime vuonna (13; 80 kg), kolmantena keikkui Timo (10; 77,5 kg) ja neljäntenä erinomaisesti viime vuodesta parantanut Keijo (8; 87,5 kg).

348911.jpg
Penkkipunnerruksen kehittyminen


3. Maastaveto
Perinteinen lajikuningas, maastavetomarsalkka ja takareisiruhtinas Timo oli takaisin kisakokoonpanossa, ollen selkeä lajisuosikki. Eikä mies pettänyt, vaan nosti 1,5 kertaa kisapainon veroista tankoa kelpo toistomäärät.

Timolle siis lajivoitto (16 toistoa; 117,5 kg). Keijo toisena kelpo tuloksella (13; 135 kg) ja Mikko oli kolmas viime vuodesta selvästi heikentyneellä tuloksella (7; 95 kg). Lauri laistoi lajin kipeään selkäänsä asiallisesti vedoten.

348913.jpg
Mihin suuntaan maastavedossa on kehitytty?


4. Leuanveto
Tässä vaiheessa Mikko alkoi saada salilla raikaavasta musiikista motivaatiolisää, sillä häkellyttävästi keihäänheittäjä Mikaela Ingbergiä muistuttanut nuori nainen kajautteli stereoistaan melkoisella volyymillä grungea ja kunnon power-rockia! Musiikin tahdissa oli hyvä yrittää repiä leukaa tangon yläpuolelle.

Leuanvedon vei nimiinsä hyvän sykkeen päälle saanut Timo, joka ryki parin vuoden takaiset 18 leukaa! Mikko jäi taakse yhdellä toistolla (17), ja tiukasti seuraavina tulivat Lauri (16) ja Keijo (11). Taso oli siis käsittämättömän kova, sillä Mikko ja Lauri paransivat viime vuodesta, ja Keijo sekä Timo pitivät edellisen kisan tasonsa!

348914.jpg
Leuanvedon kehitystrendit


5. Dippi
Viimeinen salilaji eli dippi veti taas kerran ojentajat lopullisesti tukkoon ja sai kädet kirjureilla tärisemään. Hyväksytty suoritus edellytti laskeutumista suorilta käsiltä alas aina 90 asteen kyynärpääkulmaan, josta oli määrä nousta uudestaan ylös suorille käsille, kuten edellisinäkin vuosina.

Jos edellisinä vuosina tulostasoa oli pidetty mielipuolisen kovana, niin tänä vuonna miehet pääsivät vieläkin pidemmälle ojentajien ulvottamisen maailmaan. Lajin vei jälleen nimiinsä Mikko maagisen 40 toiston rajapyykin ylittävällä tuloksellaan (40). Timo paransi hurjasti viime kerrasta (32), Lauri siirtyi uudelle kymmenluvulle (31) ja Keijokin ylsi viime vuoden tulokseen (25).

348917.jpg
Dippitilastot sen kuin kaunistuvat!


6. 60 m.
Viimeisenä lajina mukaan otettiin ensimmäiseltä kisavuodelta tuttu 60 metrin pikajuoksu.

Lajivoitosta varmaan sävyyn haaveillut Mikko sai tunnustaa Keijon selvästi itseään nopeammaksi, ja Laurikin meni kalkkiviivoilla ohi. Maalintulojärjestys oli siis Keijo, Lauri, Mikko ja Timo.


Lopputulokset
Tiukan kokonaiskisan mestari oli toista kertaa kisahistoriassa, ja ensimmäistä kertaa tuplamestarin viitan itselleen kaapannut Mikko 15 pisteellä. Kakkosena oli niukasti pisteellä tappion kärsinyt Timo (14 pistettä) ja kolmas sija lankesi Laurille 11 pisteellä. Neljäntenä oli Keijo 10 pisteellä. Lopulliset pistemäärät jäivät viime vuosia pienemmiksi kilpailijoiden vähäisen määrän vuoksi, johon myös lajipisteet suhteutettiin.

Sijoituksista välittämättä mielenkiintoista on seurata osalla jo neljän vuoden kisaputken ja siinä tapahtuneen tuloskehityksen suhdetta alati väheneviin harjoitusmääriin. Mitä ilmeisimmin kevyt kisapaino auttaa tässä kisassa, sillä juuri muuta selitystä ei kovaan tulostasoon keksitty.