"This is embarrassing to say but I have cried twice in my life watching a football player; the first one was Roberto (Baggio) and the second was Ryan Giggs."Alessandro Del Piero

Winker, kuten Christiano Ronaldo brittien tabloid-lehdistössä ristittiin kesän 2006 MM-kisojen yhteydessä, on ollut päättyneen Valioliigakauden ylivoimaisin jalkapalloilija. Matka Old Traffordin lemmikistä eläväksi legendaksi on silti yhä kesken.

Yli 30 liigamaalia laiturina, liigapelaajien itse äänestämä kauden paras pelaaja -palkinto, toimittajien myöntämä parhaan pelaajan palkinto, mahdollisesti Euroopan parhaalle maalintekijälle myönnettävä kultainen kenkä, Euroopan paras jalkapalloilija... Palkintosadetta on helppo ennustaa nuorelle lusitaanille. Wayne Rooneyn kahden vuoden takaisen ulosajon aiheuttama valtava kohu saarivaltiossa on taakse jäänyttä elämää, ja Ronaldo voi hymyillä ja iskeä silmää koko matkan pankkiin.

Laitureista puheen ollen eräs kauden merkkitapahtumista on huulilla. En tarkoita juuri pelattua Valioliigahuipennusta tai edessä olevaa Mestareiden liigan finaalia, vaan Manchester Unitedin ikonin, Ryan Giggsin uskomattomalta tuntuvaa saavutusta.

Herra Giggs saavutti tänään legendaarisen Sir Bobby Charltonin punaisten paholaisten paidassa pelattujen otteluiden määrässä. Charltonille kertyi yhteensä 759 peliä. On vaikea uskoa, että nykypäivänä yhdessä maailman parhaista seuroista on mahdollista siirtää moinen ennätys historiaan. Toki huippujoukkueet pelaavat kauden aikana kohtuuttoman paljon, mutta moinen ottelumäärä vaatii käsittämättömän korkeata suoritustasoa ja kipukynnystä vuodesta toiseen.

Ryan Giggsiä on totuttu pitämään aina ja iankaikkisesti ManU:n riveissä pelanneena Walesin velhona. Erittäin lupaavana teininä pidetty Giggs siirtyi aikanaan punaisten paholaisten riveihin hieman kyseenalaisella tavalla. Tuohon asti Manchester Cityn riveissä palloillut Giggs sai odottamattoman vieraan 14-vuotissyntymäpäivilleen, kun kilpailevan joukkueen manageri, tuolloin vielä aateloimaton, Alex Ferguson marssi sisään. Sir Alex houkutteli Giggsin allekirjoittamaan sopimuksen ManU:n kanssa, ja City jäi superlupauksen suhteen nuolemaan näppejään.

Voimme vain miettiä miten laitapelaajien puutteesta pitkään kärsinyt Englannin maajoukkue olisi pärjännyt, jos Giggs olisi aikanaan valinnut toisin. Hän pelasi Englannin poikamaajoukkueen kapteenina, kunnes valitsi aikuisten tasolla Walesin omaksi maajoukkueekseen. Debyytti sekä ManU:n, että Walesin paidassa tapahtuikin nopeasti vain 17-vuotiaana. Itku ja hammasten kiristys kaikui Englannin jalkapalloliitto FA:n kokoushuoneista kauas.

Giggsin koko elämä lienee ollut enemmän tai vähemmän jalkapalloa. 90-luvun alusta on mieleeni jäänyt tarina ManU:n joukkueen sisäisistä Trivial Pursuit -peleistä. Tuohon aikaan pelaajilla ei ollut iPodeja, kamerakännyjä tai nettiselaimia, joiden kanssa hölmöillä. Kyseisinä vuosina punaisissa paholaisissa hyökännyt Brian McClair oli kaikkien suosikkivalinta omaa tietovisajoukkueeseensa, sillä skotti omasi muihin verrattuna laajan yleissivistyksen. Kouluja sen enempää käymätön Giggs sen sijaan jäi aina joukkueiden laadinnassa viimeiseksi valinnaksi. Vihreällä veralla joukkueita laadittaessa tilanne oli toinen.

Ennätykselliset 10 valioliigamestaruutta, yhteensä 19 sarja- tai cup-mestaruutta (tilanne 11.5.2008). 144 maalia, menestystä, mainetta ja mammonaa. Mikä tekee Giggsistä niin hyvän? Ilmiömäinen nopeus yhdistettynä häkellyttävään tekniikkaan ja kykyyn harhauttaa vastustaja? Erinomainen pelisilmä, tarkat syötöt ja kierteiset vapaapotkut? Kyseessä lienee kaikkien näiden ominaisuuksien summa yhdistettynä väkevään voitontahtoon. Ennen kaikkea Giggs on klassinen laituri. Numero 11, joka saa myös kanssapelaajat näyttämään hyviltä. Ohessa klassinen klippi  vuoden ´99 FA Cupin semifinaalista, jossa  Giggs teki huikean maalin  Arsenalia vastaan.


Päivä, jona Giggs lopettaa pelaamisen Manchester Unitedin riveissä, on surupuvun sovittelun päivä. Valioliiga menettää koko sen historian huipulla pelanneen taiturin, jota voidaan huoletta verrata lajin suurimpiin legendoihin.

Nyt on kuitenkin ilon aika, sillä Manchester United on uusi Valioliigan mestari! Ryan Giggsiltä juhlinta onnistunee rutiinilla. Hänelle titteli on jo kymmenes.

Linkit:


Ryan Giggs (englanniksi)