Stereoissa soiOlen nähnyt uuden Eppu Normaalin. Sen nimi on Kakkahätä 77.

Eput lauloivat 70-luvun lopulla, miten poliisi pamputtaa ja rääväsuita ei haluta Suomeen. Totesivat yhä sangen ajankohtaisen aiheen yhteydessä, ettei mikään ole niin viisas kuin insinööri. Sanoitukset olivat täynnä nuoruuden uhoa ja kapinaa, mutta myös itseironiaa ja yhteiskuntakritiikkiä.

77-punkia vääntävä ”Kakkis” kulkee samoilla jäljillä. Kappaleet on nimetty huumorin, ironian ja huonon maun välisellä ohuella langalla tasapainoillen. Vai millaisen ensivaikutelman saa biiseistä, kuten ”Kakkahätä tappaa”, ”Hamaan haimatulehdukseen asti” tai ”Systeemi ei toimi”?

Bändin laulaja-kitaristin mukaan yhtyeen jäsenet ovat ”moniongelmaisia, päihteillä käyviä, taidottomia kusipäitä”. En yllättyisi, vaikka Martti Syrjä olisi aikanaan luonnehtinut omaa yhtyettään samoin sanoin. Toki sillä erolla, että 70-luvulla piti ensin laulaa keskikalja nuorten ulottuville kauppoihin. Ja moniongelmaisten sijasta taidettiin puhua vain luupäisistä nuorista miehistä.

Kakkiksen pojista löytyy jopa samaa umpimielisyyden näköä mitä nuorista Epuista. 30 vuotta nuorempi Martti olisi helppo kuvitella Kakkahätä 77:n jäseneksi. Laulamaan lavalle selkä yleisöön päin, kuten ujolla miehellä oli yhtyeen alkutaipaleella tapana.

Olennaisia kysymyksiä ovatkin, löytyykö Kakkiksesta Pantse Syrjän kaltaista säveltäjää, joka loihtii kitarastaan koko kansaa koskettavia melodioita? Entä löytyykö yhtyeen riveistä marttimaista sanoittajaa, joka kertoo suomalaisen miehen kyyneliin herkistäviä tarinoita? Kykyä tyydyttää mollivoittoisen kansan loppumatonta melankoliantarvetta. Vai voisiko monikulttuuristuva Suomi olla kolmenkymmenen vuoden päästä duurivoittoisempi?

Onkin mielenkiintoista nähdä, mikäli yhtye pysyy hengissä, että muuttuuko Kakkahätä 77 vuosien vieriessä seesteiseksi koko kansan yhtyeeksi kuten Eput? Luovatko he 2040-luvun kansallislauluja, joita hoilataan yhteislauluina hämärtyvissä festivaali-illoissa? Tällä hetkellä Kakkikselle riittävät puolentoista minuutin räyhäkkäät rutistukset pienillä klubeilla.

Jos Eput närkästyttivät aikanaan valtaa pitäviä poliitikoita, niin myös Jumalan nimeen huutavia kritisoiva Kakkis ärsyttää mitä suurimmalla todennäköisyydellä nykyistä sisäministeriä. Siis jos hän olisi yhtyeestä tietoinen. Rääväsuita ei taideta vieläkään haluta Suomeen?