Futis"Luonnonnurmi vai tekonurmi, siinä pulma", sanoisi jalkapalloa seuraava Tanskan prinssi.

Nokia sai aikaan runsaasti hyvinvoivien ihmisten inhimillistä hätää käyttämällä pitkään älypuhelimiensa käyttöjärjestelmänä  Symbiania. Sama hätä on jalkapallonystävän mielessä pohtiessa kenttien alustoja.

Luonnonnurmen ainoaa oikeaa olemusta puolustaa moni. Reilut viisi vuotta sitten Pelaajayhdistys teetti Veikkausliigan pelaajille kyselyn ns. kolmannen polven tekonurmien lisärakentamisesta virallisiksi pelialustoiksi. 65 prosenttia vastaajista oli vastaan, ja 30 prosenttia kannatti muutosta. Viisi prosenttia ei ottanut kantaa.

Vielä omassa 80-luvun juniorimuistoissa tekonurmi oli jotain kammottavaa. Impivaaran jalkapallohallissa oli tekonurmi, joka polttomerkitsi pojan polvea kuin karjaparonin poltinrauta. Kaatuessa sai olla varma, että iho punoitti ja tihkui verta. Lisäksi alusta oli sitä määrin kova, että tuntui kuin ohut muovimatto olisi isketty suoraan betonilattian päälle.

Mutta ennen oli ennen ja nyt on nyt, lauloivat Lapinlahden linnut aikanaan. Nyt tarjolla on ns. kolmannen sukupolven tekonurmea, ”jotka eivät varsinkaan ulkonäöllisesti eroa huomattavasti luonnonnurmesta, ja ovat myös pelaajille turvallisempia. Näissä kolmannen sukupolven tekonurmiratkaisuissa käytetään synteettisten korsien väli- ja alustamateriaalina hiekkaa tai kumirouhetta alustan pehmentämiseen, jolloin kenttään saadaan ´nurmimaisempi´ tuntu”, tietää Wikipedia kertoa. Sillä pitäisi jaksaa vanhemmankin sedän heilua.

Eikä tämä tähän lopu. FIFA otti noin seitsemän vuotta sitten käyttöön kaksiportaisen tekonurmien luokitussysteemin, jossa kentät ovat joko yhden tähden tai kahden tähden tekonurmia. Paremmalla, kahden tähden kentällä, on lupa pelata virallisia maaotteluita, Mestarien liigaa ja Eurooppa liigaa.

Niin tai näin, ei tekonurmia ole Suomen Veikkausliigakenttinä kovin montaa. Tällä kaudella sarjapisteistä pelattiin tekonurmella Klubin kotiotteluissa, KuPSin vieraana ja Rovaniemen Keskuskentällä. Menestystä tekonurmi ei estänyt. Klubi vei mestaruuden ylivoimaiseen malliin, ja kuopiolaiset nappasivat kautta aiemmin hopeaa. RoPSin tie vei takaisin Ykköseen, joten ei tekonurmi menestystä tuo.

Turussa pelataan luonnonnurmella. Huonolaatuisella sellaisella. Alusta on määrä uusia ensi vuonna. Veritakselle tulee ilmeisesti uusi luonnonnurmi, toivottavasti paremmin tehtynä. Vai pitäisikö tilalle sittenkin asentaa kahden tähden tekonurmi?

”Jälkeenjääneisyydestään, suunnitteluvirheistään ja lukemattomista muista ongelmistaan tunnettu Symbian-alusta vaatii pienenkin sovelluksen kehittämiseen kokonaisen insinööriarmeijan, jonka työstä ehdoton valtaosa on erilaisten turhanpäiväisten teknisten ongelmien kiertämistä.” Näin meuhkaa joku weppipeikko yhdessä lukemattomissa nettiadresseissa parin vuoden takaa.

Toivottavasti mitalipelejä ratkotaan taas ensi kauden päätteeksi Turussa. Toinen toivomus on, että niitä ei tarvitse pelata keskellä kuravelliä, kenttämestarin erikoisia peläten. On alusta sitten luonnollinen tai ”luonnoton”. Symbian tai Windows.

Linkit:
Tekonurmi (Wikipedia)
Symbian lopetettava -nettiadressi