Urheilu ja vapaa-aikaLopettaako Litmanen? Palaako ja pelaako Hyypiä vielä Huuhkajissa? Onko Jumala olemassa?

Näitä ikiaikaisia kysymyksiä on esitetty lähes siitä asti kun ihminen nosti hämmentyneen katseensa tähtitaivaalle. Tai siltä se on viime aikoina urheilu-uutisia seuratessa tuntunut.

Yhden uranuurtajan suhteen asia tuli tällä viikolla kerta laakista selväksi, kuten tyyliin on kuulunut. Kosovon härkä alias Sheriffi alias Shefki Kuqi ripusti maajoukkuetossut naulaan.

Moni tämän hetken ja tulevaisuuden huuhkaja saa kumartaa syvään Shefkin edessä. Mies oli ensimmäinen ulkomaalaistaustainen A-maajoukkueessa paikkansa vakiinnuttanut pelimanne. Edelläkävijä.

Kuqin louhikkokosketus on ikuinen irvailun kohde. Yrityksen puutteesta häntä ei sen sijaan ole koskaan voinut syyttää. Kuqin suhteen on aina tiennyt mitä saa. Hänen vanavedessään on taiteilevampien Eremenkon ja Hetemaj:n veljesten ollut hyvä surffata. Sheriffin peräaalto kun ei ole ihan pieni.

Toinen vähemmän pehmeästä pallonhallinnasta tunnettu peluri Mika ”Hirvi” Kottila totesikin YLEn haastattelussa osuvasti: ”Ei Shefki pelaajana ole sellainen, että ottaa pallon ja kynää läpi puolustuksen. Se ottaa pallon ja juoksee läpi.”

Ystäväni kertoi Shefkin tyrkyttäneen itseään vuosituhannen vaihteessa Tepsin paitaan. Meille mies ei kelvannut. Jokerit sen sijaan nappasi nuoren miehen riveihinsä, tunnetuin seurauksin. TPS taisi pudota kauden päätteeksi divariin ja Jokerit puolestaan marssi mitaleille Kuqi kärjessään.

Jälkiviisaus on tietysti ”viisauden” ärsyttävin muoto. Siitä huolimatta lienee paikallaan todeta, että koskaan ei pitäisi aliarvioida pelaajan omaa halua siirtyä joukkueeseen. Ei ainakaan tahtopelaajan kuten Kuqi.

Jokerivuoden jälkeen Kuqi on tehnyt kunnioitettavan uran ulkomailla. Periksi antamaton jässikkä on kuin luotu Englannin toiseksi ylimmälle sarjatasolle, jossa menestystä piisaa yhä. Siellä osin kuoppaisilla pakkasen pieksemillä kentillä mies on näyttänyt miten härkä lentää rinta rottingilla.

Jotain Shefkistä kertoo myös se, että kentällä tulisieluinen, mutta siviilissä rauhallinen mies on ollut joka seurassa äärimmäisen suosittu kannattajien parissa. Hieno mies.

Sanoisinkin Shefkin olevan Suomen oma Super-Mac. Tuo Buster-lehdestä tuttu pelottavan vahva, hurjan laukauksen omaava hyökkääjäjätti, jonka fyysinen preesens ei jäänyt keneltäkään huomaamatta. Kosovon skotti? Vai onko lempinimi Sheriffi sittenkin enne?

Kun Kuqi lopettaa ammattilaisuransa, saattaa hänellä olla paikka Kyyjärvellä katsottuna. Siellä kun päätettiin noin vuosi sitten kunnalliseen järjestyksenvalvojamalliin siirtymisestä. Kyyjärvellä voisi olla Shefkille sheriffin paikka auki?

Linkit:
Shefki Kuqi (Wikipedia)
Kottila: Shefkin itseluottamus ja psyyke aina kunnossa (YLE Urheilu 24.11.2010)
Kunnanhallitus siunasi Kyyjärven sheriffi-hankkeen (YLE Keski-Suomi, 4.11.2009)