Pohdinta ja pähkintäFutis”Ihmiset ovat kateellisia, koska minä olen rikas, komea ja hyvä jalkapalloilija” – Cristiano Ronaldo

Moni jalkapalloilija on ollut tyylikuningas poptähtien tapaan jo vuosikymmeniä. Osalla tätä menestystä ryydittää stadioninkokoinen ego, jolloin jälki ei ole kaunista kuin paremmasta tietämättömien teinityttöjen silmissä.

Sen sijaan uudempi jalkapallomaailmaan liittyvä kulttuuri-ilmiö on valmentajien kohoaminen huomion keskipisteeksi, aina pukeutumista myöten. Osasta on muodostunut jopa miestenmuodin tyyli-ikoneita.

Erityislaatuiseksi itsensä korottanut Jose Mourinho on ilmiö. Miehestä on kirjoitettu enemmän kuin palstamillimetrejä kannattaa laskea, mutta suurin osa mouhoamisesta liittyy miehen ristiriitaiseen persoonaan ja sanomisiin. Toki Brittien saarilla jaksettiin kirjoittaa myös miehen vaihtuvasta hiustyylistä ja jopa asemasta yhden sortin seksisymbolina.

Real Madridia nykyään valmentajaa ”The Special Onea” on kuitenkin nöyryyttänyt kerta toisensa jälkeen niin kentällä kuin sen ulkopuolella Barcelona ja sen valmentaja Josep ”Pep” Guardiola.

Jos Guardiolan valmentama Barca pelaa jalkapalloa, joka hakee oivaltavuudessaan, tehokkuudessaan ja kauneudessaan vertaansa, niin olen ymmärtänyt valmentaja Guardiolan herättävän vastaavia tuntemuksia myös miestenmuotia seuraavien parissa. Olin hieman häkeltynyt, kun ymmärsin herra Guardiolan pukeutumisen häiritsevän osan jalkapallon katsomista. On ilmeisesti vaikea päättää, katsooko Barcan joukkueen esityksiä, vai Pepin tyylivalintoja.

Keski-ikäistyvän jalkapallonystävän on päivä päivältä vaikeampi samaistua jalkaansa pallon yllä vispaavaan nuoreen lusitaaniin, jolta puuttuu suhteellisuudentaju. Sen sijaan jalkapallovalmentajan työ tuntuu läheisemmältä, etenkin kun työmaailmassa puhutaan johtamisen mallien yhteydessä valmentamisesta.  Niinpä sitä huomaa jalkapalloa katsoessa miettivänsä myös millaista pukua tai kravattia se Guardiola tällä kertaa käyttää, vaikka omat valmennettavat eivät ihan Barcelonan pelureita olekaan.

Suomessa Antti Muurinen saa pukeutua kentän laidalla kaikessa rauhassa verkkareihin. Esa Pekonen voi pitää päässään vaikka stetsonia ilman että kukaan kiinnittää siihen mitään huomiota. Ja on muuten pitänytkin. Lätkän puolella valmentajat seisovat penkin päässä hieman huonosti istuvissa puvuissaan, jotka henkivät menneiden vuosien teryleeniä. Kauluspaidan kauluksissa komeilee Mehukatti-mainos. Näin meillä.

Vanhan sanonnan mukaan puku tekee miehen. Mutta tekeekö puku valmentajaa?

Linkit:
Suit Society: Josep Guardiola´s style