FutisVuoden 2001 Lahden hiihdon dopingkäry jätti maahamme kansallisen trauman. Jos Harri Kirvesniemi hiihti pää kenossa toisen jalan oltua toista lyhyempi, vääntää kymmenen vuoden takainen häpeä yhä sunnuntaihiihtäjän kumaraan.

Muutamaa vuotta aiemmin kansallispelimme pesäpallo oli leimautunut sopupeliksi. Vuonna 1998 suuri joukko pelaajia, johtohenkilöitä ja muita toimitsijoita sopi hyvässä hengessä pelien tuloksia, ja sitten löi niistä vetoa. Tahko Pihkalan luoma perussuomalainen peli on saatettu lokaan, voihki vanhakansa. Miten maamme nuoriso enää oppii heittämään kranaatteja oikeaoppisesti, kun pesäpallon puhdas sielu liattiin?

Viime vuosikymmenen puolivälissä, vuonna 2005 vantaalainen AC Allianssi sai tuotua jalkapallon samoihin piireihin. Allianssi hävisi ottelunsa Interiä vastaan tahallaan. Tappiosta lyötiin vetoa yli kymmenkertainen määrä normaaliin otteluun verrattuna. Suomalainen jalkapallo kansainvälistyi kertaheitolla.

Nyt kansainvälisyyden varjopuolista saadaan nauttia myös pohjoisessa. Enää epärehellisyys ei ole ainoastaan etelän miesten etuoikeus. RoPS rypee keskellä vedonlyöntiskandaalia.

Rovaniemen Palloseura on pitkään ollut kummajainen suomalaisten jalkapallojoukkueiden joukossa. Lapin jengiä on sävyttänyt voimakas Zambian Connection. Avauskokoonpanossa on saattanut kerralla kirmata puolisen tusinaa sambialaista palkkasoturia.

Siinä taitaa olla myös RoPSin ongelman ydin. Kenties sambialaiset taistelijat olivat liian halpoja? Useampi Sambiasta Suomeen roudattu pelimanne on pelannut pyöreän kymppitonnin vuosipalkalla. Se on vähän, sanoo THL:n perusturvatutkimuskin.

Niinpä siinä seuran kerrostalokämpässä iltaa viettäessä saattaa alkaa kyteä mielessä erilaiset lisäansioaatokset.

Oman ottelun järjestäminen on helppo homma. Sopivassa saumassa hutipotku, huolimaton käsivirhe, rajumpi rappaus… keinoja on useita. Ja sitten joku vielä maksaa siitä sinulle vuosipalkan verran? Easy money?

Suomalaisen oikeusjärjestelmän mukaan olet syytön, kunnes toisin todistetaan. Pidetään siitä kiinni. Tosin suomalaisen iltapäivälehdistön mukaan olet syyllinen, kunnes toisin todistetaan. Ja syyttömyys ei ole kiinnostavaa eli uutinen. Niinpä tässä eletään mielenkiintoisia päiviä. Löytyykö uutista?

Osoittautuuko RoPSin pelaaja tai useampi syyllisiksi lahjuksen ottoon, ja ottelun järjestämiseen? Onko mukana myös muita toimijoita? Mitä tämä tarkoittaa suomalaisen jalkapallon osalta?

Entä mitä tämä tarkoittaa omalla kohdalla? Joudunko omaksumaan pesäpalloilevan ystäväni nimimerkin Sopupalloilija? Potkinko seuraavat kymmenen vuotta palloa häpeästä kumarassa kuten sunnuntaihiihtäjät ikään? Omissa potkuissa kun on ollut riittävästi hävettävää ilmankin.

Linkit:
"Laiton vedonlyönti kansainvälinen ongelma" (YLE Urheilu, 2.3.2011)