Urheilu ja vapaa-aikaThe Usual Suspects (Epäillyt) on erinomainen elokuva. Omat epäilyni kohdistuvat tällä kertaa pikkurikollisten sijasta huikeaa viihdettä Berliinissä tarjonneisiin urheilijoihin. Saa nähdä onko MM-kisojen loppuratkaisu yhtä yllättävä mitä elokuvassa.

Etelä-Afrikan vain 18-vuotias Caster Semenya voitti naisten 800 metrin sileän häkellyttävän ylivoimaisesti. Näin siitä huolimatta, että vain muutamaa tuntia aikaisemmin median haaskalinnut olivat päässeet herkuttelemaan luista mehevimmällä, tiedolla, jonka mukaan nuori nainen joutuu kisojen jälkeen sukupuolitestiin!

On testin tulos mikä tahansa, niin yksi asia tuli saman tien testatuksi. Semenyan paineensietokyky on yhtä häikäisevällä tasolla mitä hänen juoksunsa.

Harittava katseeni on muutoinkin kiinnittynyt enemmän kisoissa esiintyneisiin naisurheilijoihin. Erityisesti epäluulojani atleettien puhtautta kohtaan ovat ruokkineet paljastavat lähikuvat keskittyneiden naisten kasvoista. Enkä nyt viittaa puhtaudella henkilökohtaiseen hygieniaan.

Katsoessa esimerkiksi hyökyaallon lailla muut jyränneitä jamaikalaissprinttereitä, kuten naisten 400 metrin aitajuoksun voittanut Melanie Walkeria ja taskurakettimaista naisten 100 metrin mestaria Shelly-Ann Fraseria, alkaa mielessä väkisinkin itää epäilyn siemen.

Karibianmeren pienen saaren kasvatit treenaavat varmasti eläimellisen kovaa, ja valmennustietous on korkealla tasolla. On sanomattakin selvää, että pikamenijöiden nopeiden, valkoisten lihassolujen osuus täytyy olla poikkeuksellisen suuri. Eugeniikkaa lähentelevät puheet vain vahvimpien ja nopeimpien orjien jälkeläisistä jättäisin silti omaan arvoonsa.

Erityisesti minua kismittää huomata, miten monella erinomaisesti pärjänneellä (jamaikalais)urheilijalla on ikäisekseen raju akne ja hammasraudat niin ylä- kuin alaleuassa.

En ole niin pahasti muotimaailman aivopesemä, että näppylät naamassa tai hammasraudat sinänsä häiritsisivät. Minua riepoo ajatus siitä, että anabolisten steroidien käyttö kasvattaa tunnetusti leukaperiä siihen tahtiin, että hampaat vääntyilevät uusiin asentoihin. Lisäksi samat aineet saavat kuivempi-ihoisellekin puhkeamaan tanakan aknen. Toivoa sopii, että emme saa lähivuosina lukea yllättävistä sydämen pettämisestä johtuvista kuolemista.

Toivon totisesti, että siistin ihon ja suorat hampaat omaava, häkellyttävät maailmanennätykset 9,58 (100 m) ja 19,19 (200 m) juossut Usain Bolt on puhdas.

Lienee sopivaa myös toivoa, että jamaikalaisten urheilijoiden oikomishoidot juontavat juurensa nuorena laiminlyödyistä hammaslääkärikäynneistä.

Linkit:
Poikatytön osoittaminen naiseksi voi kestää jopa kuukauden (HS)
Walker löysi voittovireen (HS)
Shelly-Ann Fraser (kuva)
Dopingin biolääketieteelliset sivuvaikutukset (pdf)