Urheilu ja vapaa-aikaYstäväni mukaan Suomen EM-karsinnat olivat ohi tunnissa. Pelkään pahoin hänen olleen oikeassa.

Tappio Moldovassa oli kamalin mahdollinen aloitus karsinnoille. Pahimmassa tapauksessa Huuhkajien arvokisapaikan saalistus päättyi lyhyeen kuin kanan lento.

Moldova-peli sai ratkaisevaksi osoittautuneen käänteen, kun puolustuksen tukipilari ja johtohuuhkaja, Sami Hyypiä, teki ns. professional foulin. Suora punainen kortti ja Hyypiän lankeaminen moldovalaiskärkimiehen jalkoihin oli tulvillaan symboliikkaa.

Onko aika ajanut nykyisen Huuhkajaparven ohi? Olisiko aika mennä etsimään pesistä nuorempia koukkunokkia? Nälkää lienee vanhoilla tupsukorvillakin yhä jäljellä, sillä arvokisadebyytti on yhä tekemättä. Edessä voi silti olla kylmän talven nälkämarssi.

Wikipedian mukaan vanhin suomalainen rengastettu huuhkaja on ollut 26 vuotta 7 kuukautta 2 päivää vanha. Se on myös Euroopan vanhin huuhkaja. Samaa voisi sanoa Huuhkajaparvestamme. A-maajoukkueen keski-ikä taitaa olla yksi karsintoihin osallistuvien maiden korkeimmista.

Huuhkajaa pidettiin aikanaan onnettomuutta enteilevänä lintuna. Jos ei aivan A-maajoukkueen kuolemaa, niin heikkoa menestystä on ainakin ollut tarjolla. Maajoukkueen lempinimi tuskin lienee syy sille, mutta miksi joukkueeseen ei tunnu löytyvän uusia, kansainvälisissä peleissä pärjääviä nuoria miehiä? Onko syy sama mitä oikeilla huuhkajilla?

Wikipedia tietää näet myös kertoa, että huuhkajat eivät pesi joka vuosi, vaan pari jättää pesinnän väliin, jos talvi on ollut kylmä ja jyrsijäkannat pohjalukemissa. Lisäksi huuhkaja hylkää herkästi pesänsä, joten kaikkea häiritsemistä pitää välttää ennen poikasten varttumista. Poikaset jättävät pesänsä lentokyvyttöminä mutta suurikokoisina noin 6 viikon ikäisinä. Kuulostaako tutulta?

Meillä saattaa olla suurikokoisia pelaajia, mutta lentokyvyn kanssa on vähän niin ja näin. Lisäksi nuoret huuhkajat itsenäistyvät vasta syyskesällä tai syksyllä eli perin myöhään. Meillähän 25-vuotias A-maajoukkueeseen nouseva pelaaja on vielä nuori lupaus, kun muissa maissa saman ikäisillä pelaajilla on vyöllään toistasataa Euroopan pääsarjojen ottelua.

Vanhat huuhkajat ovat paikkalintuja, mutta nuoret yksilöt voivat joutua etsimään omaa elinpiiriään joskus jopa satojen kilometrien päästä. Sama pätee maajoukkuepelaajiin.

Moldovassa peli aloitettiin käytännössä ilman hyökkääjää, ja vanhan kuningashuuhkajan eli Jari Litmasen tullessa puoliajalla vaihtoon, joutui nuorehko Kasper Hämäläinen pelaamaan itselleen väärällä pelipaikalla.

Kappe on hakenut paikkaansa niin kentällä kuin joukkueissa. Nyt pesäpaikka on löytynyt Tukholmasta, ja pelipaikka keskikentän pohjalta. A-maajoukkueessa hänet tosin istutetaan laitalinkiksi. Kun ei parempaakaan ole tarjolla?

Todennäköistä on, että Huuhkajien tulee suoran punaisen saanutta Sami Hyypiää ensi tiistaina Rotterdamissa ikävä.

Kuinka moni muuten tietää, että vanha kansa tunsi huuhkajan täällä Länsi-Suomessa nimellä hyypiä? Latinaksi lintu on Bubo bubo. Löytyisiköhän Suomesta sillä nimellä taiteilevaa lahjakasta maahanmuuttajanuorta?

Linkit:
Huuhkaja (Wikipedia)