FutisPohdinta ja pähkintäElämme vuoden mielenkiintoisimpia hetkiä. En viittaa käynnissä olevaan valtakunnan johtavan arvoanalyytikon valintaan, jota presidentinvaaleiksikin kutsutaan, vaan Veikkausliigan siirtorulettiin.

Tämän päivän hevosmiesten tietotoimisto ovat netin keskustelufoorumit. Yksi tietää yhtä, toinen luulee toista ja kolmas kommentoi muuten vain nettipeikkona. Huhumylly pyörii ja jauhaa pelaajan jos toisenkin rattaissaan seurasta toiseen.

Suuremmilla työpaikoilla homma toimii samalla tapaa. Käytäväkeskusteluissa käydään läpi tulevaa organisaatiomuutosta, henkilöstösiirtoja, yt-neuvotteluja tai mikä nyt milloinkin on pinnalla. Ydin on kuitenkin siinä, että varmaa tietoa ei ole, vaan kuulopuheita ja luovaa väärinymmärrystä sitäkin enemmän.

Niin netissä kuin toimiston käytävillä syntyy nopeasti käsitys niistä nimimerkeistä ja naamoista, joilla uskoo olevan tarkempaa ja todenmukaisempaa tietoa kuin muilla. ”XX, joka on usein aika hyvin perillä asioista, kertoo…” Sen jälkeen huhu onkin jo lähes faktaa.

Siinä olisi itse asiassa yksi tutkimuksen aihe, miten lähdekritiikin uskottavuus syntyy ja muodostuu keskustelupalstoilla ihmisten mielissä?

Omaa seuraa koskevat pelaajahuhut ovat luonnollisesti kaikkein mielenkiintoisimpia. Valitettavasti huhuihin liittyy Suomessa useammin pelon tunne persauksissa kuin iloinen messiasodotus. Omien sateentekijöiden siirtoa pelätään, ja taloustilanteen uskotaan estävän uusien ostamisen. "Halla vie kuitenkin sadon ja Klubi Kolehmaisen", voivottelen minäkin faktoista välittämättä.

Välillä oma jengi yllättää iloisesti. Lohi tarttuu koukkuun ja takalinjoille saadaan hankittua nuori ja lupaava toppari. Omista junioreista nousee välittömiin ihmetekoihin yltävä teini. Huhumylly innostuu välittömästi laskemaan nuorelle potentiaalista siirtokorvaussummaa rahasarjoihin 20 prosentin jälleenmyyntikorvauksella.

Huhujen mukaan vanhoista parroista joku on saanut kotona maksamakkaravoileipää väkevämpää tavaraa tai on muuten vain kilpailun kovetessa innostunut treenaamaan ja nostaa tasoaan. Maaleitta pitkään pelannut saa vihdoin odotetun kouristuksen ja lataa huikean byrsän. Sen uskotaan näyttävän suuntaa koko kaudelle. Huhumylly maajoukkuepaikasta ja -vaatimuksista saa taas tuulta alleen.

Juoruaminen on akkojen hommaa, sanoo tosimies. Koska minä en ole juoruaja, en akka enkä tosimies, niin uskon huhujen voimaannuttavaan vaikutukseen. Tylsäksihän elämä kävisi jos aina tietäisi kaiken.

Pieni arvailu pitää mielen virkeänä. Miettii sitten tulevaa presidenttiä tai Tepsin avauskokoonpanoa.