Kirjoitin viime syksynä Stockan Hulluista päivistä, ja sama hulluus puski mieleeni polkiessani aamulla töihin. Lähestyessäni keskustaa, tuntui joka toisella vastaantulevalla olevan käsissään kirkuvan keltainen aavekassi.

Vaikutelma kajahtaneiden valtakunnan äkillisestä vallankaappauksesta vahvistui yrittäessäni survoa pyörääni pyöräparkkiin kävelykadulle (kyllä, minä parkkeeraan sille vastoin työnantajani "ohjesääntöä"). Pyöräparkki oli täynnä kuin se kuuluisa Turusen pyssy. "Voisi Turunenkin hommata itselleen useamman pyssyn, jottei pyörän pysäköinti olisi näin turkasen vaikeata", mutisin itsekseni.

Melkoista on meno myös terveydenhuollon ammattijärjestö Tehyssä. Tämän viikon uutinen on ollut lähes neljänneksen korotusta hoitajien palkkoihin ajava Tehy. Aihe on arka, joten yritän selvitä tekstin loppuun ilman että minun täytyy jatkossa aktiivisesti väyrystellä eli korjailla kirjoittamaani moneen kertaan.

Ammattijärjestö laittaa jäsenensä nyt todella tiukan paikan eteen. Joukkoirtisanoutumisista ilmoittanut Tehy pelaa kuin Sievisen Jani pokeria televisiossa, isolla riskillä. Reilu viisikymppinen sairaanhoitaja pohtii ja ennen kaikkea laskee varmasti tarkkaan kannattaako irtisanoa itsensä. Onko peliä pelaavilla kädessä värisuora vai pelkkä sorsapari? Ja mitä se musta pekka taas tarkoittikaan palkkaneuvottelujen yhteydessä?

Pätkätyösukupolven edustajana itselleni on kristallinkirkasta, ettei uuden työpaikan löytäminen ole itsestäänselvyys. Ei työnantajalla ole velvollisuutta palkata itsensä irtisanomaa työntekijää noin vain lakon jälkeen takaisin. Irtisanoutuneen tilalle on saatettu palkata lakon aikana toinen Tehyyn kuulumaton tai siitä eronnut hoitaja. Toisessa tapauksessa työtä on alettu järjestää entisestä eroavalla tavalla.

Tehyllä ei tietääkseni ole taustalla samanlaista massia mitä Lääkäriliitolla aikanaan. Roope Ankan rahasäiliöllä on mahdollista turvata jäseniensä leivässä pysyminen pidemmänkin lakon ajan. Valitettavasti Tehyn tapauksessa mieleen tulevat ihan muut Ankkalinnan asukkaat. Voin toki olla väärässäkin.

Kokonaan oma ulottuvuutensa on ns. eettinen näkökulma, josta ainakin meillä kotona on meuhkattu nyt jo useampi päivä. Onko sairaanhoitajilla oikeutta lopettaa esim. tehohoidon antaminen sairaalan teho-osastoilla? Mitä se kertoo sairaanhoitajista? Onko kyse todellakin vain rahasta?

Nämä ovat kysymyksiä, jotka yllättivät minut aamulla partaa ajaessani. En osannut unen pöpperössä sanoa asiaan yhtään mitään. Kenties pitkään kestävissä neuvotteluissa käytetään samaa taktiikkaa, vaikka harvemmalla sairaanhoitajalla parta kasvaakaan? Onko se itse asiassa yksi ongelmista?

Sairaanhoitajat ansaitsevat palkankorotuksen, mutta edessä saattaa olla melkoinen vaatimusten kierre. Moni akateemisen koulutusmyllyn läpikäynyt tienaa saman verran tai vähemmän, enkä jaksa uskoa ihmisten olevan loputtomiin onnellisia toisten puolesta. Etenkään jos se on pois missään muodossa omasta pussista. Esimerkiksi lehdissä esiin nostettu kiihtyvä inflaatiouhka koskettaa meistä jokaista. Älä koskaan aliarvioi ihmisten ahneutta ja kateutta.

Mietin itse hiljaa mielessäni mitä hoitajien roimat palkankorotukset tarkoittavat palvelutasolle ja sen mahdollistavalle kuntataloudelle. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että tärkeästä työstä kuuluu maksaa kunnon palkka, mutta ongelmana on, mistä palkkarahat otetaan…

…Hetkinen, minähän saan ihan riittävästi altistusta kunta-alan haasteista työaikanakin. Reivataanpa laivan kurssia takaisin keltaisena kirkuvan kaupan kassalle.

Hullut päivät ovat siis käynnissä niin ampiaispukuihin pukeutuneiden myyjien kaupassa kuin työmarkkinataistossakin. Saa nähdä kuka seisoo pystyssä taiston tauottua. Stockmannin omistajat hymyilevät varmasti, mutta miten on käynyt haarniskaan sonnustautuneiden sairaanhoitajien?

Entä missä Hulluilla päivillä itsensä uuvuksiin ajaneet kuluttajat käyvät hoidattamassa itseään kun marraskuu lähestyy loppuaan ja joukkoirtisanoutumiset alkavat näkyä? Tungeksivatko kuluttajat seuraavaksi Pulssin ja Mehiläisen auloissa? Ja hymyilyttääkö silloin yhtikäs ketään?

Linkit


Hullut päivät