Minulla on hyvä ystävä, joka vihaa imuroimista yli kaiken. Mies on kaikin puolin tervepäinen, fiksu ja filmaattinen, mutta imuroiminen kuuluu hänen kategorioissaan vanhan vihtahousun keksintöihin.

Muistan hyvin, miten hän opiskeluaikana vältteli imurinvarteen tarttumista viimeiseen asti. Vaimoketta varten oli olemassa kaikenkarvaisia selityksiä, joiden avulla olisi voinut välttyä hänen vastuulle kuuluneesta kotityövelvollisuudesta. Muistan erään lauantai-illan, jolloin hän selitti saavansa etukäteen fyysisiä pahoinvointioireita pelkästä imuroinnin ajattelemisesta. Kenties silmäkulmassa oli havaittavissa pienoinen pilkahdus.

Kuulin toisen tosijutun, joka hymyilytti sekin. Eräällä vanhemmalla naisella oli puhelias naapuri. Siis erittäin puhelias, Kuopion torilla kalakukkoa, sukkahousua ja metrilakua yhtä aikaa tyrkyttävän puhelias.

Kyseiset kaksi naista olivat samalla terveyskeskusreissulla, ja vähemmän puhelias täti joutui kuuntelemaan iilimatomaisesti viereen tunkevan naapurin loputonta selitystä odotushuoneessa enemmän mitä lääkäri tai tuomari määrää. Istahtaessaan puuskahtaen lääkärin vastaanotolle, oli vuorossa verenpaineenmittaus. Lukemat menivät ns. katosta läpi: 210/125. Stressitilanne vaikuttaa tunnetusti verenpaineeseen.

Itselläni kävi eilen mielessä mikä mahtoi olla oma verenpaineeni imuroidessani kämppää kaksi ja puolivuotiaan apulaisen touhottaessa vieressä. Parempi puoliskoni oli poissa kotoa, ja meikäpoika raatoi vastenmielisten kotitöiden parissa. Otsasuoneni sykki lupaavasti, eivätkä fyysiset pahoinvoinnin oireet olleet kaukana minullakaan.

Tänään sen sijaan saavuin työmatkalta hiljaiseen kotiin. Jälkikasvu oli fammun luona hoidossa, ja vaimo kouluttautumassa. Lelut olivat laatikoissa ja ilma raikas. Vaihtelu virkistää.

Tein helppoa ruokaa, pläräsin postiluukusta räpsähtänyttä Veikkaajaa, ja avasin television. Nelosen ruutuun ilmestyi brittiläinen verenpainelääkkeeni eli rokkikokki Jamie Oliverin uusi ruoanlaittosarja. "Little salt and pepper!"

Jamie oli palannut juurilleen. Rentoa ruoanlaittoa ja jutustelua ilman kikkailuja. Poissa oli koulunsa lopettaneiden kanssa ravintolan pyörittämistä tuskaileva stressaantunut herra Oliver, ja tilalla oli lähes vuosikymmenen takaa tuttu hieman puhettaan lespaava Jamie. "Twist of lemon!"

Tänään mies intoili niinkin ihmeellisestä ruoka-aineesta kuin peruna, josta hän loihti erilaisia ja yksinkertaisia annoksia. Helposti ja vaivattomasti, ihastellen samalla miten persilja, sitruuna, sipuli ja peruna ovat yhdessä niin rock ´n´ roll. Tunsin miten oma verenpaineeni laski, ja hymy kohosi huulilleni.

Miten ystäväni hillitsee nykyään verenpaineensa kohoamista? Hän tuskin katsoo Alastoman kokin ruoanlaittoa. Hän on ulkoistanut ongelman, ja nauttii kotitalousvähennyksen turvin kotona käyvän siivoajan kädenjäljistä.

Linkit:


Jamien kotona